Neregulile existente pe piata energiei din Romania - Economie - Energie, Carburanti

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Economie / Energie, Carburanti
Neregulile existente pe piata energiei din Romania
Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica, intitulata: Probleme existente pe piata energiei.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Un raport recent al Curtii de Conturi prezinta mai multe aspecte privind neregulile existente pe piata energiei din tara noastra. Mai exact, raportul Curtii de Conturi sugereaza ca neregulile sunt suportate de consumatorii finali, prin facturi majorate abuziv. In plus, se arata ca distribuitorii de energie si transportatorul national nu au efectuat investitiile necesare, fiind inregistrate, in patru ani " 2010-2014 " pierderi uriase in retea, estimate la aproape 2 miliarde de euro. Cu toate acestea, distribuitorii au beneficiat de majorari de tarife, care mai departe au fost suportate de catre consumatori. Principalii distribuitori inclusi in discutie sunt Electrica, ENEL, CEZ si E.ON, iar transportatorul este Transelectrica.
Printr-un comunicat, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aratat ca analiza Curtii de Conturi privind performanta pietei de energie electrica nu prezinta concluzii actualizate si obiective, furnizand date amestecate din doua perioade diferite de reglementare. In acelasi context, ANRE mai arata ca a formulat, potrivit legislatiei de organizare si functionare a Curtii de Conturi, obiectiuni impotriva raportului de audit al performantei. Insa, avand in vedere ca raportul contine doar recomandari si nu masuri concrete, executorii, documentul nefiind un act administrativ, el nu poate fi contestat in instanta. ANRE precizeaza de asemenea ca o parte din recomandarile Curtii de Conturi au fost deja puse in practica, de exemplu completarea cadrului de reglementare cu prevederi privind elaborarea si aprobarea programelor de investitii ale operatorilor economici.
In plus, aceeasi institutie " ANRE " subliniaza ca a reanalizat costurile din a doua perioada de reglementare (2008-2012) inca dinainte de publicarea raportului realizat de catre Curtea de Conturi. Ca urmare, prognozarea celei de a treia perioade de reglementare mentionate in acelasi raport s-a facut prin corectarea aspectelor semnalate in a doua perioada de reglementare, corectiile aplicandu-se pentru fiecare tip de cost reglementat. Acest lucru a redus semnificativ costurile recunoscute pentru consumatorii casnici, iar efectul acestor reconsiderari a fost reducerea drastica a tarifelor de distributie in perioada 2015-2016, fapt care a dus la nemultumirea operatorilor de distributie, care au actionat ANRE in justitie. Ca urmare, ANRE are, in prezent, 50 de procese cu operatorii de distributie cu privire la stabilirea tarifelor de distributie, dupa cum mentioneaza chiar institutia in discutie in acelasi comunicat oficial.
In aceste conditii, mentionez ca este laudabil efortul Curtii de Conturi de a realiza o analiza asupra unui domeniu atat de important precum este cel al pietei energiei. Cu toate acestea, consider ca este necesar, pentru o eficienta concreta si o relevanta clara a unui demers similar pe viitor, sa fie imbunatatita in primul rand comunicarea dintre institutii. Avand in vedere ca ANRE a subliniat imediat punctul sau de vedere clar si actualizat conform ultimelor masuri luate, ar fi fost dezirabil ca raportul Curtii de Conturi sa precizeze aceste masuri déjà implementate de catre institutia abilitata in acest sens.
Tot in acest context, doresc sa mentionez punctul de vedere emis de membrii Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) care au reactionat la raportul de audit al Curtii de Conturi privind performanta pietei de energie electrica in perioada 2010-2014, despre care spun ca aduce clarificari asupra principiilor de reglementare a serviciului de distributie, care sunt similare peste tot in Uniunea Europeana. Astfel, ACUE mentioneaza ca operatorii din toata Europa au obligatii stricte de investitii si mentenanta, de reducere a costurilor si eficientizare, toate cu scopul de a imbunatati calitatea serviciului, iar Romania nu face exceptie de la aceste obligatii, rezultatele in acest sens fiind bine cunoscute si certificate oficial. Un exemplu in acest sens ar fi reducerea la jumatate a duratei intreruperilor in alimentarea cu energie electrica in perioada auditata de Curtea de Conturi (2010 - 2014).
Nu in ultimul rand, cred ca trebuie sa ne implicam mai mult in masurile care trebuie luate pentru completarea reglementarilor de pe piata energiei, sustinand eforturile actorilor din acest domeniu. In acest sens, este notabila strategia de investitii a operatorilor de pe piata din tara noastra, care vizeaza imbunatatirea retelei pe care o opereaza, asa cum arata mai multi indicatori de performanta relevanti pentru serviciile oferite.
(Vineri 29.04.2016 16:01, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Unirea energetica a Romaniei cu Republica Moldova este finantata de BERD, UE, BEI si BM (24.12.2017)
De ce Romania are unii din cei mai scumpi carburanti in Europa? (22.02.2017)
Motorina si benzina se vor ieftini in 2017, ca efect al eliminarii supraaccizei de 7 eurocenti (09.12.2016)
Situatia Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) (29.04.2016)
Productia, importul si stocurile de gaze naturale nu fac fata consumului mare (24.01.2016)
Prioritatea Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii: Strategia energetica a Romaniei (28.10.2015)
Grupul energetic italian Enel instaleaza 30.000 de contoare electronice inteligente (smart meters) (02.08.2015)
Securitatea energetica a Romaniei impune modificarea si completarea Legii minelor nr. 85 din 2003 (08.06.2015)
Companiile de stat din energie au profituri record! (20.02.2015)
Raiul fiscal (20.02.2015)
Demararea unui program de modernizare si repornire a rafinariei RAFO Onesti (18.02.2015)
Evitarea unui nou dezastru economic si social la nivelul platformei Borzesti (18.02.2015)
Un set de prioritati de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu gaz (18.02.2015)
Pozitia Guvernului Romaniei in negocierile cu FMI (12.02.2015)
Romania are un potential energetic urias, dar, din pacate, neexploatat la adevarata lui capacitate (12.02.2015)
Avertismentul unui parlamentar cu o experienta de 10 ani de activitate in mineritul Vaii Jiului (20.12.2014)
Incepand de la 1 ianuarie piata gazelor va fi liberalizata complet pentru consumatorii industriali (27.11.2014)
Vesti bune: Incepand cu 1 octombrie, taxele scad si gazele nu se scumpesc! (01.10.2014)
Acord intre Candu Energy Inc si China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) pentru construirea unitatilor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda (25.07.2014)
Criticile fostilor guvernanti la adresa accizei pe carburant (26.03.2014)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Marti 16.08.2022
1 EUR -0.37% 4.8909 lei
1 USD -0.09% 4.7450 lei
Toate valutele
Vineri 12.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
AMARYLLIS AGROTOUR SRL
Slobozia, Ialomita, B-dul Matei Basarab nr. 68
> Agentii de turism
SEMYR IMPEX SRL
Slobozia, Ialomita, B-dul Matei Basarab nr. 20
> Diverse
ARGOPARTS SERVICE SRL
Slobozia, Ialomita, B-dul Matei Basarab nr. 1
> Piese de schimb, accesorii
Cele mai accesate companii
ARGOPARTS SERVICE SRL
Slobozia, Ialomita, B-dul Matei Basarab nr. 1
> Piese de schimb, accesorii
AMARYLLIS AGROTOUR SRL
Slobozia, Ialomita, B-dul Matei Basarab nr. 68
> Agentii de turism
ATLAS CONSULT SRL
Fetesti, Ialomita, Strada Eforiei nr. 22
> Consultanta in afaceri
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Piese tractoare
Firma cu experienta va asteapta cu piese pentru tractoare intr-o gama diversificata de produse. In oferta noastra veti gasi numai piese de tractoare de la cele mai renumite marci din domeniu la cele mai bune preturi de pe piata. Oferim montaj.
> Constructii
Director pentru promovare site motor de cautare online, director general, seo
Director corect de linkuri magazinele tale optimizeaza sait pentru motoare de cautare in director general pentru promovare seo pe internet gratuit.
> Director Web
Publicam in directorul web linkuri gratuite, optimizare siteuri, seo
Publicam in directorul web linkuri gratuite si optimizari saiteuri pentru motoare de cautare si lista directoare web, inscriere firma seo sau magazine.
> Director Web
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0545 sec.
google-analytics.com