Premierul Chinei Li Keqiang promite investirea unei sume uriase in Romania - Politica - Politica externa

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Politica / Politica externa
Premierul Chinei Li Keqiang promite investirea unei sume uriase in Romania
Premierul Chinei Li Keqiang promite investirea unei sume uriase in Romania
Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, insotit de o importanta delegatie guvernamentala si de oameni de afaceri, se afla de luni la Bucuresti, anuntand ca Beijingul intentioneaza sa investeasca in Romania "o suma uriasa"
Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, insotit de o importanta delegatie guvernamentala si de oameni de afaceri, se afla de luni la Bucuresti, anuntand din prima zi a vizitei ca Beijingul intentioneaza sa investeasca in Romania "o suma uriasa".
Oficialii chinezi si cei romani au avut o serie de convorbiri la Palatul Victoria, la finalul carora premierul Victor Ponta si Li Keqiang au sustinut declaratii de presa comune, in care au anuntat ca principalele subiecte discutate au vizat cooperarea in domenii precum economic, comercial, financiar-bancar, constructia infrastructurii, energie, agricultura, stiinta si tehnologie, telecomunicatii, tehnologie informatica, protectia mediului, turism.
Realizarea unui proiect feroviar care i-ar asigura Romaniei o portiune de cale ferata rapida pe baza tehnologiei din China a fost unul dintre proiectele discutate de Victor Ponta si omologul chinez.
"Chiar in cursul discutiei de astazi am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect in domeniul feroviar, pentru a avea si in Romania o portiune de cale ferata rapida pe baza tehnologiei din China. Sunt convins, cu sprijinul primului-ministru si al meu personal, ca acest proiect va prinde contur cat mai repede", a afirmat Victor Ponta.
Nici domeniul agriculturii nu a fost ocolit de oficialii romani si chinezi. Astfel, potrivit premierului chinez, tara noastra are un important avantaj din punctul de vedere agricol.
"Romania este supranumita ‘granarul Europei‘ si noi dorim sa importam produsele de carne de vita, de oaie din Romania si cat puteti sa ne furnizati putem sa importam de la dumneavoastra", a spus seful Guvernului de la Beijing.
Referitor la facilitatile pe care statul roman le-ar putea pune la dispozitie investitorilor de la Beijing, seful Guvernului roman l-a asigurat pe omologul chinez ca, in cazul in care o oferta a unei companii chineze este mai buna, in conditii de competitie egala, europeana, va fi in mod sigur declarata castigatoare de partea romana.
"In ceea ce priveste regulile de competitie din UE, evident ca Romania si toate tarile membre le respecta. Astazi, insa, in conditii de competitie egala, europeana, exista multe proiecte in care companiile din China au o oferta mai buna, o oferta financiara, o oferta tehnica mai buna. Am garantat primului-ministru si delegatiei sale ca atunci cand oferta unei companii chineze este mai buna, aceea va fi in mod sigur castigatoare", a afirmat Ponta.
Despre valoarea contractelor comerciale semnate la Bucuresti intre cele doua parti, premierul Li Keqiang a tinut sa puncteze ca este vorba despre o suma "uriasa".
"Vreau sa va asigur ca suma este uriasa. Diseara, grupul de lucru va discuta si proiectele privind calea ferata rapida si cele in domeniul infrastructurii si cu toate aceste colaborari se va depasi valoarea si suma initial stabilita in contracte. Nu vreau sa spun un plafon pentru suma, as dori sa fie o surpriza", a declarat premierul chinez, la finalul intalnirii bilaterale dintre delegatiile romana si chineza, intrebat cu privire la valoarea contractelor comerciale dintre Romania si China.
Faptul ca relatiile romano-chineze sunt excelente este dovedit de cresterea cu 30% a exporturilor romanesti in China in primele noua luni ale acestui an, a subliniat premierul Ponta.
De altfel, el si-a exprimat speranta ca volumul schimburilor comerciale va creste odata cu vizita la Bucuresti a omologului sau chinez.
De la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta a declarat ca pentru Romania China este un partener privilegiat.
Si seful Executivului de la Beijing a apreciat ca relatiile dintre cele doua tari sunt exceptionale iar Romania este tratata ca "un partener strategic" de catre China.
Pentru a descrie colaborarea dintre cele doua tari, Li Keqiang nu a ezitat sa faca trimitere la un vechi proverb chinezesc.
"In Romania se spune ca vinurile cu cat sunt mai vechi, cu atat sunt mai aromate si gustoase. Si in China avem un proverb in care se spune ca vinurile frumoase se gasesc si pe stradute. Dar, relatiile romano-chineze sunt ca un vin frumos si aromat, care se gaseste nu numai pe stradute, se gaseste si pe bulevard", a apreciat oficialul de la Beijing.
Cat priveste efectele proiectelor comune romano-chineze, Ponta considera ca acestea vor reprezenta un succes atat pentru Romania si China, cat si pentru intreaga regiune a Europei Centrale si de Est.
"Un proiect de succes in Romania, fie in energie, fie in IT, fie o linie de cale ferata rapida, va fi imediat dorit si de celelalte tari din zona", a opinat seful Executivului roman.
Si Li Keqiang a evidentiat faptul ca Romania are o influenta deosebita in spatiul central si est-european, reprezentand un pilon important pentru relatiile dintre China si Uniunea Europeana.
Odata cu vizita oficialilor chinezi la Bucuresti au fost semnate si o serie de documente.
Astfel, Guvernele Romaniei si Republicii Populare Chineze au semnat o Declaratie comuna privind aprofundarea cooperarii bilaterale in noile circumstante.
Potrivit documentului, relatiile dintre cele doua tari constituie "un exemplu de relatii interstatale in perioada actuala". Ele se bazeaza pe respectarea reciproca a suveranitatii si integritatii teritoriale si luarea in considerare a intereselor-cheie si preocuparilor majore ale fiecarei parti.
Conform documentului, cele doua parti isi promit "sprijin pentru colaborarea directa dintre organizatiile si structurile de resort in vederea intensificarii si diversificarii relatiilor culturale, educationale, cu precadere in invatamantul superior".
Cele mai importante activitati avute in vedere in acest sens pentru 2014 sunt promovarea schimburilor de cercetatori si experti in domenii de interes comun, infiintarea de tabere de creatie ale tinerilor si de retele de comunicare intre reprezentantii elitelor intelectuale, organizarea unor festivaluri de filme si arta.
De asemenea, Guvernele Romaniei si Republicii Populare Chineze au semnat la Palatul Victoria, in prezenta premierilor celor doua state, mai multe memorandumuri de intelegere in domeniile energiei (nucleara, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societatii informationale si al culturii.
In domeniul energiei s-a semnat intre Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din China un Memorandum de intelegere pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare, document parafat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, si Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma in domeniul proiectelor nucleare.
Cele doua parti au semnat si o Scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica — China General Nuclear Power Corporation, din partea Romaniei semnand Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineza — He Yu, presedintele China General Nuclear Power Corporation.
In cadrul ceremoniei a fost incheiata si o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la Centrala termoelectrica Deva, semnata de Daniel Andronache, director general al Complexului Energetic Hunedoara, si Zhao Ruolin, presedintele China National Electric Engineering Co.
Tot in domeniul termoenergetic a fost parafat un Acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari — Complexul Energetic Oltenia. Documentul a fost semnat pentru Romania de Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia, iar pentru partea chineza — de Li Qingkui, presedintele China Huadian Corporation.
Partea romana si partea chineza au agreat in domeniul hidroenergetic o Scrisoare de confort in vederea realizarii proiectului Cheap Tarnita Lapustesti, intelegere semnata din partea romana de Dan Carlan, director companie de proiect Tarnita-Lapustesti, si din partea chineza — de Yun Lian, vicepresedinte executiv Sinohydro Corporation.
In domeniul cooperarii economice, Andrei Gerea, ministrul Economiei, si Gao Hucheng, ministrul Comertului din R.P. Chineza, au parafat doua Memorandumuri de intelegere privind promovarea cooperarii investitionale si, totodata, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic.
Totodata, Romania si China au parafat doua Protocoale de intelegere in domeniul sanitar-veterinar intre ANSVSA si AQSIQ, privind exportul de bovine pentru reproductie in R.P. Chineza si exportul de carne de porc congelata in R.P. Chineza. Documentele au fost semnate de Vlad Manastireanu, presedinte ANSVSA, secretar de stat, si Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei in Romania.
In planul relatiilor culturale bilaterale, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si Huo Yuzhen, ambasadorul chinez la Bucuresti, au semnat Programul cultural pentru perioada 2013-2016 dintre cele doua tari si Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul R.P.Chineze cu privire la infiintarea si functionarea Institutului Cultural Roman de la Beijing si a Centrului Cultural Chinez de la Bucuresti.
In domeniul IT a fost parafat un Memorandum de intelegere intre Ministerul pentru Societatea Informationala din Romania si Huawei Technologies Co.Ltd, act semnat de ministrul roman Dan Nica si de Lu Yong, manager regional Huawei Company.
Totodata, a fost parafat un acord intre Ming Yang Wind Power Group si Romanian Paunescu Corporation pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export.
Seful Guvernului chinez se va afla timp de trei zile in Romania, ca raspuns la invitatia adresata de premierul Victor Ponta cu ocazia vizitei intreprinse la Beijing in luna iulie 2013. Este prima vizita in Romania a unui premier al Republicii Populare Chineze dupa 19 ani.
Cu ocazia vizitei, premierul Li Keqiang va tine si un discurs in Parlamentul Romaniei. Sursa: AGERPRES
(Marti 26.11.2013 15:31, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Emil Hurezeanu: Sa nu transformam scena politica intr-un razboi intern permanent, care nu are efecte deloc pozitive pentru majoritatea cetatenilor tarii (11.05.2019)
Un interviu senzational cu magnatul roman Ion Tiriac (08.01.2019)
Emilia Arcan: Rezolutia PE privind Romania reprezinta o mare nedreptate pentru o tara profund pro-europeana (27.11.2018)
Papa Francisc va veni in vizita oficiala in Romania, in luna Mai 2019 (06.10.2018)
O deraiere a locomotivei Europei este mult mai grava decat sarirea lantului la bicicleta romaneasca! (28.09.2018)
Raport STRATFOR: Unirea Romaniei cu Republica Moldova se va realiza pana in anul 2025 (30.07.2018)
Anuntul lui Benjamin Netanyahu, Prim-ministrul Israelului, pe Facebook: Guvernele Romaniei si Israelului vor avea o reuniune comuna, la Bucuresti (30.04.2018)
Atentatul de la Salisbury, Romania si proverbul dupa care atunci cand elefantii se bat sau fac dragoste, iarba este cea care sufera (31.03.2018)
Coreea de Nord, perfect echipata cu arme nucleare si termonucleare, ar putea distruge lumea daca este atacata (24.04.2017)
Administratia Trump il va inlocui pe actualul ambasador al SUA la Bucuresti: Hans Klemm are zilele numarate (29.03.2017)
Hans Klemm si Liviu Dragnea au discutat despre Muzeul Holocaustului si despre evolutiile recente din Europa (15.03.2017)
Romania prinsa in lat: Cine profita, cine are de castigat? (06.02.2017)
Eliberarea Romaniei: Dupa ce Trump i-a concediat pe Nuland, Gordon si Klemm, Kovesi a ramas orfana (31.01.2017)
Romanii spera ca epoca Trump sa duca la schimbari in bine si in Romania (29.01.2017)
Scranteala politicienilor romani: cei de stanga tin cu presedintele Trump si cu republicanii, iar cei de dreapta tin cu ex-presedintele Obama si cu democratii (29.01.2017)
Orfanii Licuriciului au conceput un manifest inspirat de discursul inaugural al presedintelui Trump: Pentru Romania, America First (America inainte de toate) (28.01.2017)
Orfanii Licuriciului au conceput un manifest inspirat de discursul inaugural al presedintelui Trump: Pentru Romania, America First (America inainte de toate) (28.01.2017)
Ipoteza pe Facebook: In epoca Trump, Klaus Iohannis face jocul intereselor Germaniei?! DON PEDRO: Cui prodest? (24.01.2017)
Presedintele Trump i-a concediat pe toti ambasadorii numiti de Obama, inclusiv pe Klemm! (21.01.2017)
Ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, il pune la punct pe Hans Klemm, ambasadorul pus de Obama si Hillary si care incalca in mod repetat si grosolan standardele si practicile diplomatice (20.01.2017)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Vineri 19.08.2022
1 EUR +0.03% 4.8806 lei
1 USD +0.91% 4.8447 lei
Toate valutele
Vineri 19.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
AMARYLLIS AGROTOUR SRL
Slobozia, Ialomita, B-dul Matei Basarab nr. 68
> Agentii de turism
SEMYR IMPEX SRL
Slobozia, Ialomita, B-dul Matei Basarab nr. 20
> Diverse
ARGOPARTS SERVICE SRL
Slobozia, Ialomita, B-dul Matei Basarab nr. 1
> Piese de schimb, accesorii
Cele mai accesate companii
ARGOPARTS SERVICE SRL
Slobozia, Ialomita, B-dul Matei Basarab nr. 1
> Piese de schimb, accesorii
AMARYLLIS AGROTOUR SRL
Slobozia, Ialomita, B-dul Matei Basarab nr. 68
> Agentii de turism
ATLAS CONSULT SRL
Fetesti, Ialomita, Strada Eforiei nr. 22
> Consultanta in afaceri
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Piese tractoare
Firma cu experienta va asteapta cu piese pentru tractoare intr-o gama diversificata de produse. In oferta noastra veti gasi numai piese de tractoare de la cele mai renumite marci din domeniu la cele mai bune preturi de pe piata. Oferim montaj.
> Constructii
Director pentru promovare site motor de cautare online, director general, seo
Director corect de linkuri magazinele tale optimizeaza sait pentru motoare de cautare in director general pentru promovare seo pe internet gratuit.
> Director Web
Publicam in directorul web linkuri gratuite, optimizare siteuri, seo
Publicam in directorul web linkuri gratuite si optimizari saiteuri pentru motoare de cautare si lista directoare web, inscriere firma seo sau magazine.
> Director Web
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0444 sec.
google-analytics.com