AmosNews: Barroso: Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile pentru Schengen

Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile pentru Schengen si trebuie sa primeasca o sansa de aderare cat mai curand. Declaratia a fost facuta de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria, informeaza novinite.com.
"Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen si cred ca va fi corect sa li se acorde o sansa cat mai curand", a declarat Barroso.
Referindu-se la piata muncii la nivel european, Barroso a reamintit ca libera circulatie a cetatenilor europeni este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene.
"Nu trebuie sa cream cetateni europeni de rangul intai si de rang secund. Comisia Europeana este de partea celor care doresc o Europa puternica, unita si deschisa; vom face totul pentru ca tarile membre sa nu aiba statute diferite. (...) Cred in unitatea Europei si cred ca suntem mai puternici cand suntem uniti", a declarat Barroso.
Comisia Europeana transmite ca Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile pentru aderarea la spatiul Schengen inca din 2010, dar accesul a fost blocat de mai multe tari, conduse de Olanda, care au invocat argumente legate de slabul control al granitelor, coruptia si lipsa progreselor in Mecanismul de Cooperare si Verificare.